Exacare farma

Inhalatietechnieken

Inhalatietechnieken

Astma en COPD zijn de meest voorkomende chronische longziekten in België. Het zijn twee verschillende ziektebeelden met als gemeenschappelijk kenmerk: obstructie van de luchtwegen. Bij astma is deze obstructie in principe reversibel, bij COPD irreversibel en meestal progressief. Beide ziektebeelden zijn het gevolg van een inflammatie van de luchtwegen, hoewel een verschillend inflammatoir proces aan de basis ligt.

Wat doet een puffer? Deze helpt vooral de inflammatie van de luchtwegen te verminderen. Bij sommige puffers is nog een geneesmiddel toegevoegd dat de luchtwegen openzet zodat meer lucht in de longen geraakt. Er zijn allerhande puffers op de Belgische markt, elk met hun specifieke inhalatie-instructies. Deze worden uitgelegd door ons team in de apotheek maar eens u thuis bent, denkt u soms toch eens na.

Hoe moet je dit nu weer juist gebruiken? Wij geven u hieronder deze instructies via een kort filmpje.

 

 Aerolizer  ->   Autohaler  ->   breezhaler   ->   diskus   ->    easi-breathe   ->   easyhaler    ->    ellipta   ->    handihaler   ->    dose inhaler with a spacer    ->    dose inhaler   ->    metered dose inhaler   ->    nexthaler   ->    novolizer   ->    turbohaler