Wat is een whiplash?

Wat is een whiplash?

Oorzaken van een whiplash

Vaak wordt gedacht dat je alleen een whiplash kan krijgen als je van achteren wordt aangereden door een auto, maar dit is niet het geval. Door een frontale aanrijding of een aanrijding vanaf de zijkant kan ook een whiplash ontstaan. Overigens ook een val van de trap of fiets kan een whiplash veroorzaken.

Symptomen bij een whiplash

Door een whiplash kunnen beschadigingen ontstaan in je spieren, pezen en gewrichtsbanden. Klachten die kunnen optreden zijn:

  • duizeligheid
  • concentratieproblemen
  • vergeetachtigheid
  • oogklachten
  • oorklachten
  • bewegingsangst
  • overgevoeligheid voor licht en geluid

De klachten die optreden bij een whiplash zijn per persoon verschillend en ook lang niet iedereen houdt er klachten aan over. Sommige patiënten hebben direct na het ongeluk al klachten, anderen pas na één of twee dagen. Omdat de klachten zo verschillen en in veel gevallen onduidelijk zijn, is het vrij lastig voor behandelaars om aan te geven hoe snel je van je klachten af bent.

Whiplash behandelen

Heb je een ongeluk gehad en denk je een whiplash te hebben? Laat je nek meteen onderzoeken door een arts. Deze kan bepalen welke behandeling je nodig hebt. Vaak wordt fysiotherapie geadviseerd. De fysiotherapeut kan je helpen een goede houding aan te nemen en te blijven bewegen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het heel belangrijk is om te blijven bewegen.

Ook kun je voor de eerste paar weken een halskraag, ook wel nekbrace genoemd, voorgeschreven krijgen. Deze zorgt ervoor dat je nek ontlast wordt en rust krijgt. Een halskraag moet je echter niet te lang dragen, als je hem langer dan zes weken om houdt, maakt dit je nekgewrichten zwakker. Door rust en het doen van oefeningen moeten de klachten uiteindelijk afnemen.

Bij zo'n 70 procent van de patiënten met een whiplash verdwijnen de klachten binnen drie tot zes maanden. Ongeveer 30 procent van de mensen met een whiplash blijft last houden en ontwikkelt chronische klachten. Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. Wel duidelijk is, dat blijven bewegen essentieel is. Dat verkleint de kans op chronische klachten aanzienlijk.


Bron: Gezondheidsnet